U CENTRU GRADA

Gradska Kavana nalazi se u centru grada, u staroj jezgri. 50m od kavane imate parking, te je do kavane moguće doći biciklom, romobilom, kao i pješke iz nekoliko smjerova. Ako dolazite vlakićem iz nekih drugih dijelova grada Umaga, izađite na zadnjoj stranici, a mi smo samo 300m lagane i zanimljive šetnje.

NA SAMOM TRGU

Gradska kavana nalazi se na samom trgu, najvećem u gradu Umagu. Naše terase i pogled sa istih, osim na more i trg, seže i na crkvu grada Umaga. No ono najbolje nije samo što pogled zaže na crkvu, već je najbolje što sjedite u samo podnožje iste, te ste samo na nekoliko metara od nje.

POVIJEST UZ KAVU

Ispijanje kave i Vašeg omiljenog napitka, osim uz crkvu koja je sagrađena negdje u 15. stoljeću, krije i mnoga druga zadovoljstva kao pogled na staru jezgru grada Umaga, a na samom trg prilikom renovacije otkrivene su stare zidine koje datiraju i prije crkve, kao i što su otkrivene grobnice uz crkvu.

U BLIZINI MORA

Miris mora, šum valova, hlad i uživanje uz hladan napitak, zamišljanje je svake osobe pri spomenu na godišnji odmor. A ako uz to imate i najbolju moguću poziciju, trg, crkvu i jezgru grada pune povijesti, to je jednostavno najbolja opcija za savršeni godišnji odmor i „punjenje baterija“ za bilo koji budući izazov.

IZ KAZALIŠTA U KAVANU

Na sjeveroistočnom potezu glavnog gradskog trga, preko puta župne crkve, obitelj Sforzina je na svom posjedu vjerojatno koncem 18. st. izgradila dva objekta: za stanovanje i radionicu. Kuće krajem 19. st. kupuje poduzetnik Antonio Coslovich (1861. – 1933.), pok. Bortola, iz Materade, zajedno sa ženom Antonijom, zvanom šjora Nina (1865. – 1957.). U razdoblju pionirskog razvoja turizma u Umagu Coslovich objekte za stanovanje prenamjenjuje u objekte za trgovinu i turizam, te u nastavku prema gradskoj luci nadograđuje hotel Al Leon d’oro (K zlatnom lavu) s kazalištem. Hotel Al Leon d’oro i kuća do njega uništeni su na kraju Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kada Nijemci prilikom povlačenja miniraju pristanište.

Od cijelog kompleksa od tri opisane kuće, danas je ostala u upotrebi samo ova u kojoj sada ugodno ispijate svoje piće, dok je na njezinom prvom katu bio stan obitelji Coslovich, a na drugom smještaj za goste. Nekoć je tu u prizemlju bio kafe-restoran (cafè-restaurant) u koji se ulazilo s južnog pročelja, kroz ulaz ispod balkona. Drugi ulaz u kuću na zapadnom pročelju (danas s Trga slobode) koristio se, kao i sada, za ulazak u stambene prostorije na katovima. Možete proviriti kroz ta vrata i susrest će te se s bistom Antonija Coslovicha.

U svojem kafe-restoranu (caffè-restaurant) Coslovich je nudio vina iz vlastite proizvodnje. A vina su se onda u Istri dijelila na tri vrste: flaširana vina, istaknuta vina i vina za trgovinu. Onodobni zakonski akti poznavali su sedam vrsta ugostiteljskih objekata: za smještaj gostiju, one koji nude usluge prehrane (cibi), usluge pića (pivo, vino i sokovi), prodaju umjetnih vina i poluvina, prodaju toplih i osvježavajućih napitaka, prodaju žestokih pića i one koji imaju dozvolu za igranje društvenih igara. Tako je Coslovich, čovjek poduzetničkog duha i vizionarskih stremljenja, uspio razviti kulturno-turistički proizvod, spajajući za goste potrebne usluge smještaja, prehrane i pića s kulturnom ponudom u vidu kazališta. Stoga je obiteljski Coslovichev obiteljski kompleks Al Leon d’oro (K zlatnom lavu) postao simbolom modernog umaškog turizma.

__

ŠAROLIKA PONUDA GRADSKE KAVANE

KAVA I BEZALKOHOLNI NAPITCI

Od kave, tople čokolade i ostalih toplih napitaka, pa sve do premium bezalkoholnih napitaka u ponudi za sve ljubitelje najboljih gaziranih napitaka.

ŽESTOKA PIĆA

Za sve ljubitelje dobrih, kako domaćih, tako i stranih žestokih pića od vrhunskih Whiskey-a pa sve to prepoznatljivo odličnih Gin-ova.

NAJBOLJA LOKALNA VINA

Za one sa istančanim nepcem i ljubitlje vrhunskih kapljica u ponudi imamo najbolja vina vrhunskih istarskih vinara.

KOKTELI

Kokteli izrađeni od svježeg voća i povrća sa poznatom i dobro prepoznatljivom recepturom do vrhunskih okusa.

KOLAČI I TORTE

Za sve sladokusce, kao i one koji vole uz dobru kavu pojesti i dobar kolač. Domaći kolači svježi svaki dan.

VIŠE O KAVANI I PONUDI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

GRAD UMAG

Grad Umag je grad na zapadnoj istarskoj obali, na samo 10 km od slovenske granice, a najzapadnije je mjesto u RH. Umag osvaja svojim šarmom, raznolikošću i bogatstvom ponude. U Umagu vlada mediteranska klima, a kroz 45 km obale i zanimljivog zaleđa sintetizira posebitosti čitave regije te daje najbolji uvod u jedan drugačiji doživljaj Mediterana. Grad Umag je dvojezično područje (hrvatsko-talijansko), a čini ga 12 mjesnih odbora, od kojih Centar, Moela, Komunela, Punta, Finida, Petrovija, Babići-Lovrečica, Savudrija, Murine, Seget, Materada i Sveta Marija na Krasu. Koordinate Umaga su: 45°26′N 13°31′E

Umag ima ukupno oko 15.700 stanovnika. Popularno je turističko mjesto, prvenstveno zahvaljujući prirodnim ljepotama i zemljopisnom položaju. Umaška destinacija obiluje visokokvalitetnim smještajnim objektima, bilo da je riječ o luksuznim ili obiteljski orijentiranim hotelima, vilama, apartmanima ili ekološki uređenim kampovima, a sve u skladu s istinskim duhom prirode i Mediteranom.

__